Slidgigt (artrose) er en degenerativ ledsygdom, der rammer hele leddet, hvor brusken gradvist nedbrydes, hvilket medfører smerte. Slidgigt udvikles, når vi ikke får justeret den belastning, vi bliver påvirket med hver dag. Hvis man bliver tungt belastet gennem mange år (vuggestuepædagog, sosu-assistent mv.), vil man være i risiko for udvikling af slidgigt. Inaktivitet kan ligeledes være en faktor, der kan medføre til udviklingen af slidgigt. Inaktivitet giver ofte svag muskulatur, hvilket medfører nedsat stabilitet, der vil påvirke belastningen af brusken. Dét det hele handler om, er at finde den ”gyldne middelvej”, hvor brusken og leddet generelt bliver påvirket tilpas meget.

Hvad skal der til?

Massage? Nej! Massage kan være et fint supplement, men du bruger din tid bedst med træning. Du skal lære at kontrollere dine hofte-, knæ- og ankelled, så DU kan komme ud af smerten. Der snakkes meget om at man skal passe på med ikke at slide på leddet, men det ER lige præcis dét der skal til! Slidgigt har rigtig godt af træning, så længe DU styrer træningen og ikke omvendt.

Når der trænes kan det gøre ondt, hvilket er ok, så længe det er en acceptabel smerte, og den forsvinder igen. Hvis smerten er vedvarende, har du presset dig selv for hårdt, og du må nedjustere intensiteten (dette betyder IKKE, at du skal indstille træningen). Træning er, ifølge mange studier, lige så effektivt som lægemidler, når vi snakker smertelindring.

Det der hjælper, er der, hvor man selv gør en indsats. Lette øvelser der kan laves uden udstyr i hjemmet, kan sagtens være afgørende for, at du får en god effekt af træningen.Sport, Vægtløftning, I Kraft Af, Uddannelse

Træning er dog ikke altid den eneste løsning. Der er tilfælde, hvor en operation er den rigtige vej at gå. De danske læger er utroligt dygtige, men et nyt knæ eller hofte holder ikke for evigt. Derfor skal du altid forsøge med træning før du lægger dig under kniven. Og hvad skal der til efter operation? Genoptræning.

Træning er aldrig spildt. Hvis du er i tvivl om, hvor hårdt og hvordan der skal trænes, er du velkommen til at kontakte mig.

Call Now ButtonKontakt os