Af Fysioterapeut Line Højrup Hansen

Ankelforstuvning anslås at være den hyppigste akutte skade på bevægeapparatet med ca. 10.000 nye tilfælde pr. dag.

En forkert landing på benet, anklen vrides ud i en yderposition. Hævelse, smerter og misfarvning på og omkring anklen opstår. Din ankel er forstuvet, hvis du føler dig ramt, er du langt fra alene.

En ankelforstuvning opstår efter en forvridning af ankelleddet. Den kan opstå under sport, men også under almindelige dagligdagsaktiviteter. Langt de fleste forstuvninger sker ved at anklen drejes indad i en inversion (indadbevægelse), og giver smerter på ydersiden af anklen. Det der sker er, at der opstår et stræk på ledbåndene og ledkapslen. Samtidig sker der også skade på anklens muskel-led sans, som er den der sender besked til hjernen om i hvilken position foden befinder sig og har betydning for stabiliteten i anklen.   

Det er svært at sige, hvor længe en forstuvning tager, da det afhænger af graden af forstuvningen og det enkelte individ. Derfor er en grundig diagnosticering afgørende for genoptræningen.

ankelskade

Den hyppigste årsag til at blive ramt af en forstuvning i ankelleddet er, at man tidligere har haft forstuvning i anklen. Derfor giver det rigtig god mening at gøre en aktiv indsats selv.

Her kommer vi ind i billedet, da vi kan hjælpe dig med at skræddersy et genoptræningsprogram til dig, så du sikkert kommer tilbage til hverdagen, og forebygger at forstuvningen kommer tilbage.

Når du får en skade, skal du IKKE bruge is. Du skal bruge kompression! Is dulmer smerten og nedsætter hævelsen, men udsætter kun hævelsen til senere. Hævelsen skal ske, da den er en del af den inflammatoriske proces, der skal til for at ligamentet heler igen. Kompressionen begrænser hævelsen, så din krop bedre kan styre det.

Du skal sørge for at bevæge anklen i det omfang den tillader det. Det er ok at der er smerte, men det skal være, så du kan holde det ud.

Genoptræningen kan påbegyndes allerede få dage efter skaden er opstået, når blødningen i vævet er stoppet. Den og vil bestå af bevægeligheds-, styrke- og stabilitetstræning, som vil blive tilpasset.

Vi står klar til at hjælpe og vejlede dig, så tøv ikke med at kontakte os hvis skaden er sket.

Vil du booke en tid til en konsultation, kan du trykke HER og komme direkte til vores bookingside.

Call Now ButtonKontakt os